کاربری جاری : مهمان خوش آمدید
 
خانه :: کتاب


مقتل الحسين عليه السلام، مقرم

موضوع : امام حسین (ع)
ناشر : مؤسسة الخرسان للمطبوعات‏، مكان نشر: بيروت‏ ، سال چاپ: ۱۴۲۶ ق- ۲۰۰۷م‏
انتشارات :

نام كتاب: مقتل الحسين علیه‌السلام، المقرم‏، نويسنده: عبد الرزاق مقرّم‏، وفات: ۱۸۹۸م‏، تعداد جلد واقعى: ۱، زبان: عربى‏ ، موضوع: امام حسين علیه‌السلام‏( این کتاب توسط محمد مهدى عزيز الهى كرمانى‏ ترجمه و توسط نشر قم  به چاپ رسیده است )

 

کتاب مقتل الحسین مقرم: كتاب مقتل الحسین علیه‌السلام نوشته عبد الرزاق موسوی مقرم از علمای عصر حاضر است. مطالب كتاب را می‌توان به سه قسمت اصلی تقسیم نمود: بخش اول با عنوان نهضة الحسین كلیاتی در باره گریه بر حسین علیه‌السلام، لعن یزید، تشریع زیارت، سجده بر تربت، آگاهی امام به شهادتش، علت همراه بردن اهل بیت است. قسمت دوم از حركت امام به سوی مكه و نامه‌های كوفیان و سفر عراق و حوادث روز عاشورا سخن می‌گوید. قسمت سوم كتاب به حوادث پس از شهادث امام تا بازگشت اسیران به مدینه می‌پردازد. مؤلف به شیوه امروزی منابع خود را در پاورقی ذكر كرده و از منابع و مطالعات و كتب فراوانی نام برده است. و به نظر نمی‌رسد این استخراج منابع، از محقق یا مصححی صورت گرفته باشد.
منابع‏ مقتل الحسین مقرم: مؤلف در بخش اصلی كه مقتل است مطالب خود را از كتب و مقتلهای مختلفی چون خوارزمی، مثیر الاحزان، نفس المهموم، تذكرة الخواص، طبری، ارشاد المفید، لهوف و امالی صدوق جمع آوری كرده و گاه مطالب ضعیف را از كتبی چون اسرار الشهادة نقل می‌کند. در اثنای كتاب نیز اشعار و مراثی شاعران معاصر را ضمیمه كرده است.
مقتل مقرم در زمان‌های اخیر محل مراجعه و استناد نویسندگان و گویندگان واقع شده و جایگاه خود را یافته است، هر چند بخشی از منقولات آن با نگاه تحقیقی قابل خدشه است. در مجموع به دلیل پیوسته بودن مطالب كتاب و چینش منطقی حوادث و پرداختن به مباحث لازم در زمینه قیام حسینی اثری در خور توجه است.
جایگاه، شخصیت و زندگانی عبد الرزاق مقرم: سید عبد الرزاق بن محمد مقرّم كه نسب به امام كاظم
علیه‌السلام می‌برد به دلیل این نسب موسوی و به دلیل عائله اش مقرم نام بردار شده است. وی در سال ۱۳۱۶ قمری در نجف اشرف متولد شد. خانواده اش اهل علم بودند، حتی مادرش كه از سادات بود از قاریان قرآن به شمار می‌رفت.
اساتید عبد الرزاق مقرم: عبد الرزاق نزد محمدرضا كاشف الغطاء، شیخ حسین حلی نجفی، سید محسن حكیم، آغا ضیاء عراقی، سید ابو الحسن اصفهانی، میرزای نائینی و مرحوم آیت الله خوئی شاگردی كرد و با شیخ محمد جواد بلاغی مراوده و دوستی داشت و در نشر آثارش او را یاری كرد. همچنین از مرحوم محمد حسین اصفهانی در فلسفه و كلام بهره برد و با او دوستی داشت. مقرم در علم انساب هم وارد بود و برخی كتب نسب را حاشیه زد چنانكه در شعر هم دستی داشت و اشعار خوبی از وی بر جای مانده است.
آثار عبد الرزاق مقرم: مقرم حدود ۳۰ كتاب تدوین كرده كه نیمی از آنها منتشر شده و نیمی به صورت خطی باقی مانده است. تقریباً همه آثار وی تك نگاری در باره شخصیت های شیعه و ائمه اهل بیت است مانند: الصدیقة الطاهره، مقتل الحسین، یوم الاربعین، سرّ الایمان فی الشهادة الثالثة و آثاری در باره امامان چهارم و هشتم و نهم و مسلم بن عقیل و قمر بنی هاشم و علی اكبر و زید شهید.
مقرم همچنین مقدمه ای بر كتاب های دیگران نوشته كه منتشر شده است مانند امالی و جمل شیخ مفید، اثبات الوصیة، بشارة المصطفی و فرحة الغری.
وفات‏ عبد الرزاق مقرم: عبد الرزاق مقرم در سال ۱۳۹۱ قمری پس از عمری سختی و مشقت در زندگی از دنیا رفت.
منبع: مجموعه سیره معصومین